Pogled iz svemirskog broda Velimira Vukićevića

Belocrkvanska publika imala je priliku da se upozna sa radovima Velimira Vukićevića, jednog od najeminentnijih umetnika na polju umetničke keramike. U galerijskom prostoru Muzeja u Beloj Crkvi predstavljena je izložba Velimira Vukičevića pod nazivom „Pogled iz svemirskog broda“.

Skulpture iz ciklusa „Izgubljeni u svemiru“ Velimira Vukićevića, svedoci su ne samo njegovog vrhunskog umeća rada u keramici, izrazite likovnosti definisane na oslikanim delovima, već su svojevrsna aluzija slobode, otelotvorenje lebdećeg sna. Njegovi oblaci su stabilne skulptorske forme maestralno izvajane keramike, čija definicija konačne prepoznatljivosti u islikanim završnim slojevima. Кoloristički dominantno u plavim tonovima, kontrast stvaraju delovi pozlate, ali i belina samog porcelana.

Serija radova „Izgubljeni u svemiru“ govori o samom umetniku i njegovoj potrebi da na svoj jedinstven način prikaže ne samo prirodni fenomen oblaka i kosmosa, već kroz osetljiv, nežan i krhk materijal ukaže na čovekovu potrebu za večnom potragom ka ostvarenju sna. Zaobljene forme, ispresecane su ravnim i oštrim uglovima stvarajući kompaktnu celinu, dok je islikavanjem postignuta potpuna harmonija forme i kolorita. Ovakvim pristupom stvorena je komunikacija između izvajanih oštrih, geometrizovanih, formi sa nežno islikanim delovima, što čini osnovu poetike čitave serije radova. Oblaci, koji su po svojoj prirodi metamorfozni, u ateljeu Velimira Vukićevića dobijaju svoju trajno utemeljenu formu, definisanu u islikanom porcelanu.

Delo Velimira Vukićevića zauzima posebno mesto na mapi savremene keramike u Srbiji. Vrhunsko umeće rada sa porcelanom, tehnika islikavanja koja je dovedena do savršenstva kombinovanjem različitih metoda i pristupa, potvrđena je brojnim svetskim priznanjima. Njegovi radovi su izlagani na izložbama širom sveta, a pojedini primerci se čuvaju u vodećim umetničkim kolekcijama.

Iz ove serije radova umetnik je Muzeju u Beloj Crkvi poklonio rad pod nazivom „Twinkle, twinkle“.

admin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Next Post

Lepota multikulturalnosti na festivalu "Lepota različitosti" (VIDEO)

Čet okt 5 , 2023
Pravi praznik narodne igre i pesme priredila je grupa „Jagar“ iz Češke Republike kao i „Planski lužničani“. Gosti iz Češke Republike iz Ratiškovice na čelu sa predsednikom ovog mesta nastupili su duvačkim orkestrom „Vesela muzika“ i folklornom sekcijom „Svatoboržice“.

Možda Vam se svidi i