Muzej u Beloj Crkvi bogatiji za zvučnu video instalaciju Anice Vučetić

Likovna zbirka Muzeja u Beloj Crkvi od 2020. godine bogatija je za rad beogradske umetnice Anice Vučetić pod nazivom „Na osami“.

Zbirka broji oko tri stotine predmeta, gde su dominatno zastupljeni radovi u tehnici ulje na platnu, slike, crteži na papiru, razni akvareli i skulpture kao često prisutne figuracije. Nabavka jednokanalne zvučne video instalacije Anice Vučetić govori o novoj dimenziji umetničke zbirke.

Anica Vučetić je jedna od najrelevantnijih umetnica na sceni koja se niz godina neprekidno bavi video-umetnošću i ambijentalnim instalacijama u kojima otkriva snove, nesvesne i psihološke procese, koji često mnogo toga govore i o spoljašnjem svetu. Diplomirala je i magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Dobitnica je više značajnih stručnih priznanja u oblasti savremene vizuelne umetnosti. Izlagala je na brojnim kolektivnim izložbama širom sveta, a njeni radovi se nalaze u zbirkama mnogih institucija u Srbiji i šire.

„Video instalacije i video ambijenti su moje polje interesovanja već 20 godina. Ovaj rad je manjeg formata i on prikazuje jednu kućicu na osami. Ideja rada je da se prikaže pokušaj formiranja jedinstvenog pogleda na objekat posmatranja. Publika će moći da primeti da je slika dekofusirana, da drhturi, da se preklapaju različiti kadrovi i to prikazuje napor posmatrača da formira celovitu sliku o predmetu svog posmatranja. Na našu percepciju utiču mnogobrojni unutrašnji i spoljašnji faktori, tako da nikada ne možemo imati pouzdanu i jasnu sliku trenutne situacije ili predmeta posmatranja i to je često izvor nesporazume između ljudi, društava i država. Sve to nas uvodi u situaciju da preispitujemo svoja mišljenja, svoja osećenja i da uvek imamo neki korak unazad pre donošenja zaključka“ – rekla je samostalna likovna umetnica Anica Vučetić.

Rad Anice Vučetić je svojevrsni poziv da se introspekcijom prepoznaju opšte tačke savremenog života. Evidenta je potreba za uspostavljenjem balansa i komunikacije čoveka sa samim sobom, za preispitivanje njegove pozicije u sadašnjosti, potreba za konstatnim razmatranjem smisla i suštine savremene egzistencije.

admin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Next Post

"U vodi" - Marko Lađušić

Uto jun 27 , 2023
Najčešća asocijacija kada neko pomene muzej je prošlost. Ali muzeji su daleko kompleksnije ustanove, koje se ne bave samo prošlošću već i savremenim dobom, uvek razmišljajući o budućnosti.

Možda Vam se svidi i