Jaletova „Mitopoetika“ našla put do belocrkvanske publike

Prava umetnost uvek nađe svoj put do publike. Izložba crteža Ljubodraga Jankovića – Jaleta „Mitopoetika“ u galerijskom prostoru Muzeja u Beloj Crkvi našla je svoj put do belocrkvanske publike, posebno do mladih.

Izložba profesora Ljudobraga Jankovića – Jaleta koji, je bio stub naše škole, u Muzeju u Beloj Crkvi je pravi primer decentralizacije kulture, jer su pred vama dela vrhunske umetnosti, rekao je Marko Lađušić.

„Mogu slobodno da tvrdim, Akademija kada je formirana, upravo su ljudi kao što je Jale, na neki način, utemeljili moju školu i profesionalizam mladih umetnika, koji su kasnije stasali. Stvarali su novi svet. Oni su kao studenti sami izgradili prostor gde su kasnije radili i amfiteatar gde je Jale predavao. Imao sam sreću da sam sa njim sarađivao dve godine i meni je posebno bilo važno što je on svoja znanja želeo da prenese. Radi se o izuzetnom slikarstvu, izuzetnom umetniku koji će sve više i više biti bitan u našoj umetnosti“ – nagalasio je Lađušić.

 

Igor Vokoun, direktor Narodne bibliotke i Muzeja u Beloj Crkvi, istakao je da izložba „Mitopoetika“ predstavlja retrospektivu crteža Ljubodraga Jankovića – Jaleta.

„Izloženi radovi prikazuju opus umetnikovog stvaralaštva od 60 do 90-tih godina prošlog veka. Kroz Jaletov rad, crtež kao osnovna forma umetničkog stvaralaštva se vremenom razvijao i došao do forme slikarstva. Međutim, crtež ostaje osnova forma njegovog čitavog stvaralaštva. Značaj izlaganja ovakvih radova je višestruk. Ne samo da prikazujemo vrhunska dela savremene umetnosti, već i stvaramo bazu za mlade generacije. Kada dođu i pogledaju izložbu, ostaće im makar jedan detalj u sećanju, a taj detalj im može biti podsticaj da dolaze i dalje i posećuju neke druge izložbe“ – dodao je Vokoun.

Direktor Narodne biblioteka i muzeja u Beloj Crkvi Igor Vokoun, govoreći o samim radovima i nazivu izložbe, između ostalog je rekao – Jaletovo stvaralaštvo je pre svega u domenu figuracije, prožeto jezikom mitske poetike koja govori o fenomenima civilizacijskih tekovina.

Umetnik je Muzeju u Beloj Crkvi poklonio dva svoja rada.

admin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Next Post

Raskošne nošnje, narodne igre i pesme na festivalu "Lepota različitosti" (VIDEO)

Pon avg 21 , 2023
Multikulturalni festival „Lepota različitosti“ tokom tri dana održavanja prikazao je bogatstvo narodne igre i pesme različitih naroda i nacionalnih zajednica koje čuvaju svoju kulturnu baštinu.

Možda Vam se svidi i