U planu otvaranje Centra za smeštaj i usvojenje u Beloj Crkvi

Poštovani čitaoci, pred vama je serijal tekstova pod nazivom „Pravo u centar“ koji govori o usvojenju i hraniteljstvu. Pričali smo sa hraniteljima, andragozima… U prvom tekstu govorimo o Centru za smeštaj i usvojenje koji će biti osnovan baš u Beloj Crkvi.

U Vojvodini već postoji Centar za smeštaj i usvojenje i to u Novom Sadu. Prošle godine Pokrajinska Vlada je donela odluku da odvoji novac za izgradnju još dva takva centra u Vojvodini, i to je najavio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

„Radite veoma važan i odgovoran posao i teba da znate da ćete imati punu podršku Pokrajinske vlade i svih institucija iz socijalne zaštite u Vojvodini i Srbiji, kako biste mogli nesmetano da obavljate svoj posao, a pre svega da deci o kojima brinete pružite najbolju podršku“ – poručio je Igor Mirović u razgovoru sa predstvanicima hranitelja iz Novog Sada (sa kojima smo opširnije razgovarali i to ćemo vam predstaviti u sledećem tekstu ovog serijala).

On je najavio da će u narednom periodu biti otvoren Centar za smeštaj i usvojenje u Subotici, a potom još jedan u Banatu. S obzirom na to da se još odlučivalo da li da centar bude u Pančevu ili Beloj Crkvi, odluka je naknadno doneta da to bude u Beloj Crkvi.

U Pokrajinskoj Vladi smo saznali i da je počeo sa radom dečiji kamp u Bočaru kod Novog Bečeja koji će biti namenjen deci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, kao i hraniteljima.

Pokrajinska Vlada, saznajemo, planira da u narednom period izgradi na Letenci centar za decu starijeg osnovnoškolskog uzrasta, i taj objekat će moći hranitelji da koriste.

Dece iz hraniteljskih porodica, sada u Vojvodini ima oko 2.000, pa u Pokrajini razmišljaju i o određivanju Dana hranitelja.

Inače, predlogom pokrajinske skupštinske odluke o budžetu AP Vojvodine za ovu godinu, pokrajinski budžet iznosi 88,4 milijarde dinara. Ono što je za ovu priču važno jeste da su sredstva obezbeđena i za nastavak mera pronatalitetne populacione politike, odnosno za Kreativni centar u Bočaru, kao i za otvaranje Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Beloj Crkvi.

Na kraju, prvi od četiri teksta, da završimo sa zaključcima koje smo čuli na tribini na kojoj smo prisustvovali – „Ne okreći glavu, pomozi, prijavi – vršnjačko nasilje i zloupotreba društvenih mreža“.

Specijalna savetnica premijerke Srbije za Agendu 2030 Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je u planu donošenje Zakona o pravima deteta i uvođenje institucije Zaštitnika prava deteta.

Ovaj projekat je sufinansiran iz budžeta Pokrajinske Vlade – Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informiosanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

admin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Next Post

Hranitelji imaju veliku podršku Centra za porodični smeštaj i usvojenje

Uto nov 22 , 2022
Nastavljamo seriju tekstova „Pravo u centar“ i donosimo intervju sa članicom Upravnog odbora Udruženja hranitelja Novog Sada Vesnom Tomić. Iz prethodnog teksta, saznali smo da Pokrajinska Vlada planira izgradnju Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Beloj Crkvi. Takav jedan centar postoji u Novom Sadu.
Udruzenje hranitelja Novi Sad logo

Možda Vam se svidi i