Status projekta: „Proširenje AgriCO mreže u prekograničnom regionu Oravica-Bela Crkva“

Grad Oravica zajedno sa Opštinom Bela Crkva (Bela Crkva) u Srbiji, u partnerstvu vodi projekat: „Proširenje AgriCO mreže u prekograničnom regionu Oravica – Bela Crkva“, sufinansiran od strane Evropske unije kroz Program prekogranične saradnje Interreg-IPA Rumunija-Srbija.

Rumunsko – srpski prekogranični projekat, u periodu implementacije do 12.12.2021, ima za glavni cilj razvoj javno – komunalne ekonomske infrastrukture izgradnjom dva tržišta za poljoprivredno- prehrambene proizvode, u svakom od dva partnerska lokaliteta, odnosno Oravica i Bela Crkva.

Radovi na izgradnji nove poljoprivredno-prehrambene pijace u gradu Oravica počeli su 17.05.2021.g., ugovor je vredan 6.012.219,58 leja bez PDV-a, što predstavlja bespovratni finansijski doprinos – donaciju Evropske unije, Vlade Rumunije i U.A.T. Oravita.

Do sada su završeni važni radovi na izgradnji nove poljoprivredno-prehrambene pijace u Oravici: uređenje, izlivanje temelja, postolja i poda, izgradnja nasipa za puteve, platforme i parkinge, izgradnja potpornih zidova i nadgradnje, izgradnja tehničke prostorije, vodovodnih priključaka i sistema kućne i kišne kanalizacije.

Trenutno su radovi na izgradnji i uređenju u završnoj fazi izvođenja, a na administrativnom nivou, javna uprava Oravice je započela proces javnih konsultacija sa građanima u vezi sa novom regulacijom funkcionisanja tržišta.

Ovaj rumunsko-srpski prekogranični projekat, koji zajednički sprovode javne uprave u Oravici i Beloj Crkvi, ponudio je partnerskim lokalitetima priliku da izgrade dve poljoprivredno-prehrambene pijace, poboljšavajući i pristup potrošača hrani, kao i uslove distribucije pomažući poljoprivrednicima i  lokalnim poljoprivrednim proizvođačima. Novoizgrađena tržišta obezbeđuju neophodnu fizičku infrastrukturu za AgriCO prekograničnu mrežu, profesionalnu mrežu koja olakšava razmenu informacija između proizvođača i farmera u prekograničnom području, pružajući podršku u proizvodnji i prodaji poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Za zajednički održivi razvoj, projekat uključuje različite prekogranične aktivnosti za podršku i promociju poljoprivrednog poslovanja: organizovanje seminara o evropskim standardima u stočarstvu i sakupljanju i preradi voća, uspostavljanje dva informatička centra za pružanje konsultacija za razvoj lokalnog biznisa, obuka preduzetnika iz oblasti preduzetništva, uspostavljanje centra za sakupljanje i skladištenje voća i meda, organizovanje sajmova za promociju tradicionalnih proizvoda na području Banata i širenje prekogranične AgriCO mreže, uključivanjem novih članova.

Kontakt: STANGU RAMONA
Tel. +40 761118192
E-mail: primariaorasuluioravita@gmail.com

admin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Next Post

Status projekta: "Proširenje AgriCO mreže u prekograničnom regionu Oravica-Bela Crkva"

Čet dec 2 , 2021
Grad Oravica iz Rumunije zajedno sa opštinom Bela Crkva iz Srbije u partnerstvu vodi projekat: „Proširenje mreže AgriКO u prekograničnom regionu Oravica – Bela Crkva“, sufinansiran od strane Evropske unije preko Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija.

Možda Vam se svidi i