Status projekta: „Proširenje AgriCO mreže u prekograničnom regionu Oravica-Bela Crkva“

Grad Oravica iz Rumunije zajedno sa opštinom Bela Crkva iz Srbije u partnerstvu vodi projekat: „Proširenje mreže AgriКO u prekograničnom regionu Oravica – Bela Crkva“, sufinansiran od strane Evropske unije preko Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija.

Prekogranični AgriКO projekat, koji traje do 12.12.2021. godine ima za glavni cilj razvoj ekonomske infrastrukture javnih preduzeća izgradnjom dve pijace za poljoprivredno-prehrambene proizvode, u svakom od dva partnerska lokaliteta, odnosno Oravici i Beloj Crkvi. Radovi na izgradnji novih AgriКO pijaca na oba partnerska lokaliteta se trenutno završavaju, obezbeđujući modernu infrastrukturu sa 387 mesta za male farmere i poljoprivredne proizvođače u prekograničnom regionu.

Nova poljoprivredno-prehrambena pijaca iz Oravice ima izgrađenu površinu od 1.597 kvadratnih metara u prizemlju i obuhvata sedam različitih površina za prodaju (meso, riba, voće, povrće, mlečni proizvodi, pčelinji proizvodi, drugi proizvodi) sa ukupno 274 mesta, terasu, stočnu pijacu, parking mesta i zelenu površinu.

AgriКO pijaca u Beloj Crkvi ima izgrađenu površinu od 1.978 m2 u prizemlju, nekoliko površina za hranu i drugu robu sa ukupno 113 mesta za prodaju. Godišnje se na obe lokacije očekuje oko 20.000 kupaca iz prekograničnog regiona Rumunija-Srbija.

Pozivaju se zainteresovani da učestvuju na Sajmu tradicionalnih banatskih proizvoda, koji se održava paralelno na oba partnerska lokaliteta, povodom svečanog otvaranja dve pijace, uz goste iz prekograničnog područja i novinare.

Prvi Sajam tradicionalnih proizvoda iz Banata sa AgriКO pijace u opštini Bela Crkva održaće se 04.12.2021, dok će se drugi Sajam tradicionalnih proizvoda iz Banata održati na novoj pijaci u Oravici 11.12.2021. godine.

Sajmovi će biti izložbe sa prodajom poljoprivrednih, pčelinjih, hortikulturnih, tradicionalnih i zanatskih proizvoda.

Ovaj rumunsko-srpski prekogranični projekat, koji zajednički sprovode opštine Oravica i Bela Crkva, ponudio je partnerima mogućnost izgradnje dve poljoprivredno-prehrambene pijace, poboljšavajući pristup potrošača hrani i uslove distribucije i pomažući lokalnim poljoprivrednicima i poljoprivrednim proizvođačima. Novoizgrađena tržišta obezbeđuju fizičku infrastrukturu potrebnu za prekograničnu mrežu AgriКO, profesionalnu mrežu koja olakšava razmenu informacija između proizvođača i farmera u prekograničnom području, pružajući podršku u proizvodnji i prodaji lokalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Trenutno, AgriКO mrežu čini sedam članova iz pograničnog područja Rumunije i Srbije (Vršac, Jasenovo, Bela Crkva, Gradinari, Oravica, Rakasdia, Berlište). Za zajednički održivi razvoj, projekat je uključio različite prekogranične aktivnosti za podršku i promociju poljoprivrednog biznisa, kao što su organizovanje seminara u vezi sa evropskim standardima u stočarstvu, voćarstvu, branju i preradi voća, uspostavljanje dva informativna centra za pružanje konsultantskih usluga za razvoj lokalnog biznisa, obučavanje poljoprivrednika u oblasti preduzetništva, uspostavljanje centra za sakupljanje i skladištenje voća i meda, organizovanje sajmova za promociju tradicionalnih proizvoda sa područja Banata i širenje prekogranične AgriКO mreže uključivanjem novih članova.

Кontakt osoba: STANGU RAMONA – Odgovorna za promociju projekta
Telefon. +40 761118192
E-mail: primariaorasuluioravita@gmail.com

admin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Next Post

Naše klenotnice - Dan Nacionalnog saveta Čeha (VIDEO)

Sub dec 4 , 2021
Na Dan Svetog Jana Nepomuka, 16. maja, svečano je obeležen Dan Nacionalnog saveta Čeha u Srbiji. Svečanost je održana u Češkom Selu, uz prisustvo konzulke Ambasade Republike Češke u Beogradu Petre Feikove, predsednice opštine Bela Crkva Violete Simić, zamenice Pokrajinskog sekretara za upravu, propise i nacionalne zajednice Milinke Hrćan, kao […]
Dan-Nacionalnog-saveta-Ceha

Možda Vam se svidi i