Sistem socijalne zaštite u Pokrajini zaokružen i spreman na nove izazove

U prethodna dva tekst iz ovog serijala „Pravo u centar“ čuli smo sagovornike iz Udruženja hranitelja Novog Sada, kao i to da će se u Beloj Crkvi biti osnovan Centar za porodični smeštaj i usvojenje. U ovom tekstu donosimo informacije o radu Centra za socijalni rad iz Vršca, ali i iz Pokrajinske Vlade.

Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad organizovao je godišnji sastanak sa direktorima i stručnim radnicima centara za socijalni rad u Vojvodini. Podsekretarka pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnoravnost polova Diana Milović je istakla značaj zaposlenih u sistemu socijalne zaštite. Podsekretarka je podsetila da je Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova krajem prošle godine osnovao i treći centra za porodični smeštaj i usvojenje čime je sistem socijalne zaštite u Pokrajini zaokružen i spreman na nove izazove, ali pre svega za rad sa najugroženijim građanima.

Direktori i stručni radnici iz centara za socijalni rad su razmenili iskustva u dosadašnjoj saradnji sa Centrom u Novom Sadu, a govorilo se i o izazovima sa kojima se ove ustanove suočavaju u svokodnevnom radu.

U vršačkom Centru za socijalni rad je nakon duže pauze, uslovljene kovidom, sproveden novi ciklus obuke za buduće hranitelje. Kako smo saznali, obuku drže stručnjaci koji imaju licencu za programe hraniteljstva i usvojenje.

Na području Vršca u ovog godini se 32 hraniteljske porodice brinu o oko 60 dece i mladih.

U ovom Centru saznajemo da postoji interesovanje za hraniteljstvo u Vršcu i okolini, kao i da će se pojedini hranitelji penzionisati.

Centar za socijalni rad u Vršcu od 2013. godine realizuje obuke.

Programi se realizuje metodom grupnog rada i odvijaju se jednom nedeljno, kroz 15 radionica, a stručnjaci rade sa najviše deset bračnih parova koji su zainteresovani da postanu hranitelji. Za svako prijavljivanje za obuku potrebno je podneti zahtev Centru za socijalni rad Grada Vršca, koji započinje sa propisanom procedurom sticanja podobnosti za bavljenje hraniteljstvom. Hraniteljska porodica od države dobija sredstva za izdržavanje deteta na hraniteljstvu i naknadu za svoj rad, te je ovo prilika da pozovemo buduće hranitelje da se jave matičnom Centru za socijalni rad.

Ovaj projekat je sufinansiran iz budžeta Pokrajinske Vlade – Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

admin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Next Post

Budući hranitelji i usvojitelji - samo hrabro

Pon nov 28 , 2022
Serijal tekstova „Pravo u centar“ završavamo sa našom sagovornicom Natašom Čakić Simić, koja je andragog i koja u Beogradu ima iskustva u radu sa napuštenom decom.
Natasa Cacic Simic

Možda Vam se svidi i