Projekat „Utkani identitet“ predstavljen belocrkvanskoj publici

Javna prezentacija projekta „Utkani identitet“ koji je realizovala Narodna biblioteke u Beloj Crkvi održano je u čevrtak 7. decembra u čitaonici Narodne biblioteke.

Sprovedenim istraživanje i realizacijom projekta zabeležene su sprecifične karakteristike tkačkog zanata u selu Grebenac koji se održao kroz usmena predanja i delovanje lokalnog rumunskog udruženja žena.

„Uspeli smo da mapiramo jedan zanat koji je gotovo na izumiranju, a to je tkački zanat. Kao predmet istraživanja postavili smo selo Grebenac koje je pretežno naseljeno rumunskim stanovništvom. Definisavši temu uspeli smo da kroz istraživanje koje je trajalo nekoliko meseci pronađemo ključne elemente u ovom zanatu koji su izgubljeni i zaboravljeni. Saznali smo da u selu postoji samo jedan razboj, te da ne postoji mogućnost izrade tradicionalnih tkanina na starim oruđima za rad. Udruženje žena „Grebenački miraz“ iz Grebenca u okviru Etno kuće čuva identitet tkačkog materijala i čuva nematerijalno kulturno nasleđe nastalo tehnikama tkanja. Generacije su tkale i tkačkim radom ostavile svoj upečatljiv trag u istoriji sela i kulturi i tradiciji rumunske zejednice u Banatu.“ – rekao je Igor Vokoun direktor Narodne biblioteke u Beloj Crkvi.

Snimljen je dokumentarni film o tkačkom zanatu u selu Grebenac kao i prateći katalog kako bi se široj javnosti prezentovao ovaj zanat sačuvan u radinosti lokalnog udruženja žena.

Projekat je finansiran od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

admin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Next Post

Otkrijte prostore lutanja Snežane Vujović Nikolić

Pon dec 11 , 2023
U galerijskom prostoru Muzeja u Beloj Crkvi otvorena je samostalna izložba Snežane Vujović Nikolić pod nazivom „Prostori lutanja“.

Možda Vam se svidi i