Otkrijte prostore lutanja Snežane Vujović Nikolić

U galerijskom prostoru Muzeja u Beloj Crkvi otvorena je samostalna izložba Snežane Vujović Nikolić pod nazivom „Prostori lutanja“.

Ciklus radova koji su nastali 2022. i 2023. godine pod objedinjenim imenom “Prostori lutanja” po prvi put izloženi su u belocrvanskom muzeju, koji za umetnicu ima posebno značanje.

„Pre dve godine sam prvi put bila u Muzeju u Beloj Crkvi, bila je izložba japanskih skulptura i tada sam osetili pripadnost ovom prostoru, mogu reći da je to bila ljubav na prvi pogled. Od tada sam razmišljala da ovde imam izložbe, ove godine smo se dogovorili vrlo brzo i ciklus ovih mojih radova su sada po prvi put izloženi upravo u Beloj Crkvi. Želim da se zahvalim domaćinima i organizatorima, bilo je dobre volje tako da je do realizacije ove izložbe došlo veoma lako“ – rekla je Snežana Vujović Nikolić.

U doba pandemije korone, Snežana je dugo vremene boravila izolovana na jednoj našoj planini. U to vreme nastali su crteži na osnovu kojih je umetnica uradila slike u tehnici akril na platnu.

„Dugo sam razmišljala kako da nazovem ovaj ciklus odlučila sam se za naziv “Prostori lutanja” jer su te skice nastale 2020. godine nakon višesatnih lutanja po toj planini. Lepota tog prostora i neprestalna promena vizura ostavili su trag u meni, paralelno sa tim fizičkim lutanjima, dešavala se se i lutanja uma koji nisu vidljivi, to su prostori sećanja, emocija, razmišljanja. U neko dogledno vreme svaka ova slika pojedinačno dobiće i svoje posebno ime“ – naglasila je Vujović Nikolić.

Priroda kao inspiracija je za Snežanu veoma važna. Moć i lepota priprode ostavlja zapis u umetnici koji se kasnije očituje u njenim radovima.

„Smatram da umetnik ne treba da se previše bavi objašnjavanjem svojih radova. Mislim da to može da bude čak veoma štetno. Pre svega, zato što je umetnički stvaralački čin jedan duboko ličan, intimni čin koji crpi materijal iz nesvesnog. I umetniku samom na početku je nejasno o čemu se tu radi kada dođe do stvaralačkog procesa. Drugo, jedno umetničko delo može nastati u oslobođenom duhu i umu, a kada se to delo svede na jedno puko objašnjenje onda taj prostor smanjujete. Smatram da umetnik treba da se bavi stvaralačim činom i da pruži šansu da delo samo živi bez njega da ono samo komunicira sa publikom. Volela bih da se to desi ovde u Beloj Crkvi, komunukacija publike sa radovima. Kao što su mene ovi radovi vodili van granica stvarnosti, tako da radovi i publiku uvedu u neku njihovu vlastitu slobodu“ – dodala je Snežana Vujović Nikolić.

Snežana Vujović Nikolić je diplomirala na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 1984. godine, a poslediplomske studije završila na istom odseku 1987. godine. Izlaže samostalno od 1985. godine i na mnogim kolektivnim izložbama u Srbiji i van nje. Radovi Snežane Vujović Nikolić nalaze se u brojnim muzejskim, galerijskim, korporativnim i privatnim zbirkama u Srbiji i drugim zemljama Evrope, Amerike i Azije. Članica je ULUS-a. Živi i stvara u Beogradu.

admin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Možda Vam se svidi i