Naše klenotnice – Festival „Lepota različitosti“ (VIDEO)

Multikulturni festival „Lepota različitosti“ i ove godine prikazao je bogatstvo narodne igre i pesme različith nacionalnih zajednica koje čuvaju svoju kulturnu baštinu.

Otvaranje festivala, devetog po redu, u organizaciji „Češke besede Kruščica“, a pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Češke u Beogradu, opštine Bela Crkva i Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, održano je u sali centra za kulturu „Bela Crkva“ u petak, 16. jula.

Drugog dana festivala, predstavnici Češke besede Kruščica, kao i učesnici festivala, okupili su se najpre u Etno kući u Kruščici i defileom kroz centar sela najavli početak programa.

Svoje umeće najpre su pokazale folklorne sekcije i kulturno umetnička društva, a nakon toga publika je uživala u nastupima horova i pevačkih grupa.

OŠ „Sava Munćan“ iz Kruščice predstavila je svoje razigrane pčelice, a „Češka beseda Kruščica“ i „Češka beseda Bela Crkva“ osim spleta čeških igara, odigrale su i koreografiju „Leskovac“. Kulturno umetničko društvo „Vukomir Vidić – Uča“ sa sekcijama iz Kusića i Bele Crkve predstavilo se koreografijama: „Radujevac“, igre iz okoline Pirota, „Katanka“ i „Bugarka“. Foklorni ansambl „Đorđe Košbuk“ iz Grebenca nastupio je sa rumunskim narodnim igrama, a foklorna sekcija Centra za kulturu „Bosilegrad“ sa koreografijama „Šopska svita“ i „Kopanica“. Ansambl „Romaška“ iz Pančeva pikazao je rusku školu igre kroz koreografije „Antoška“ i „Moskovski kadril“. Folklorna sekcija Rusinskog kulturnog centra iz Novog Sada predstavila je rusinske igre iz Vojvodine.

Pevačka grupa „Krajani“ podsetila je publiku na tradicionalne češke pesme, a duvački orkestar KUD „Đorđe Košbuk“ spletom rumunskih narodnih pesama zagrejao je dlanove publike. Orkestar „Moravska tambura“ iz varošice Saraorci pokazao je kako se neguje lepa tradicija tamburica. Hor „Banjalučke krajanke“ na svom repertoaru imao je češke kompozicije a hor „Harmonija“ Rusinskog kulturnog centra svojim nastupom oplemenio je ovo veče.

Festival je zatvorila folklorna sekcija „Češke besede Kruščica“ koreografijom „Svaki momak devojku ima“.

Pored prikazivanja igara i nošnji, čuvanja tradicije, običaja i kulture različitih naciolnalnih zajednica, festival „Lepota različitosti“ ima još jednu vrednost na koju su posebno ponosni organizatori, a to je povezivanje i druženje svih učesnika.

admin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Next Post

Naše klenotnice - Božićna kreativna radionica u Kruščici (VIDEO)

Sre dec 22 , 2021
Na božićnoj kreativnoj radionici, koja je upriličena u Češkom domu u Kruščici, okupio se veliki broj dece, a u duhu predstojećih praznika – nastala su mnogobrojna mala umetnička dela.

Možda Vam se svidi i