Naše klenotnice – Dan Nacionalnog saveta Čeha (VIDEO)

Na Dan Svetog Jana Nepomuka, 16. maja, svečano je obeležen Dan Nacionalnog saveta Čeha u Srbiji. Svečanost je održana u Češkom Selu, uz prisustvo konzulke Ambasade Republike Češke u Beogradu Petre Feikove, predsednice opštine Bela Crkva Violete Simić, zamenice Pokrajinskog sekretara za upravu, propise i nacionalne zajednice Milinke Hrćan, kao i velikog broj predstavnika čeških udruženja iz cele Srbije.

„Nacionalni savet češke nacionalne manjine u Srbiji tokom svog rada posvećen je promociji češkog jezika, češke tradicije i kulture u svakoj prilici i na svakom mestu i veoma nam je u tome značajna podrška Ambasade Republike Češke u Beogradu kao i rukovodstva opštine Bela Crkva“ – rekla je predsednica Nacionalnog saveta Čeha Ljiljana Stehlik, pozdravljajući sve prisutne goste.

Učitelj češkog jezika Stanislav Havel govorio je životu i značaju svetog Jana Nepomuka, jednog od najpoznatijih čeških svetaca, koga poštuju pripdanici svih hrišćanskih crkava.

U okviru obeležavnja ovog dana održan je i koncert udruženja „Česi Šumadije“ iz Kragujevca. Na programu su bila dela Antonjina Dvoržaka, Leoša Janačeka kao i J.S. Baha.

U Etno muzeju u Češkom Selu posetioci manifestacije imali su priliku da pogledaju postavku reljefa pod nazivom „Životopis Jana Nepomuka“ autorke Tereze Stamenković.

admin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Next Post

Naše klenotnice - Češki srednjoškolci u poseti Kruščici (VIDEO)

Pon dec 6 , 2021
Učenici i profesori Biskupijske srednje škole iz Hradec Kralove boravili su u poseti opštini Bela Crkva. Reč je o međunarodnoj razmeni učenika koja se realizuje u okviru projekta Češke besede Kruščica pod nazivom „Mostovi prijateljstva“. Program je namenjen Osnovnoj školi „Sava Munćan“ iz Kruščice u cilju kulturološke i iskustvene razmene […]

Možda Vam se svidi i