Muzej u Beloj Crkvi nominovan za nagradu „Muzej godine“

Muzej u Beloj Crkvi – najstariji muzej u Vojvodini, nominovan je za nagradu „Muzej godine“, koju dodeljuje ICOM Srbije.

Muzej u Beloj Crkvi koji je osnovan 1877. godine, smatra se najstarijom muzejskom institucijom na prostoru Vojvodine. Muzej je jedinstven ne samo po starini, već i po specifičnim predmetima koje baštini, a koji se odnose na fenomene iz istorije grada, poput materijala o Banatskoj vojnoj granici, prisustvu ruske emigracije. Muzej u kontekstu opšte ideje decentralizacije kulture teži da pre svega profesionalim i kvalitetnim radom, doprinese lokalnoj zajednici istovremeno prateći dešavanja u većim centrima.

U rekonstruisanom enterijeru Muzeja u Beloj Crkvi 2022. godine nova stalna postavka zasijala je u svom punom sjaju, što je doprinelo da se belocrkvanski muzej nađe u konkurenciji za prestižnu nagradu ICOM Srbije.

Kako je rad na stalnoj postavci višegodišnji proces koji podrazumeva uključivanje predmeta iz gotovo svih muzejskih zbirki i samu selekciju materijala, stvaranje istorijskog konteksta i predočavanje kompleksne slike grada Bele Crkve predstavlja najveći postignut rezultat. Stalna postavka je sama po sebi lice ustanove za posetioce, ali je i reprezent sredine i grada u kome se nalazi, čime je odgovornost daleko veća.

„Stalna postavka muzeja je jedinstveni zbir sećanja na prošlost grada u kome živimo, dokaz tradicije, istorije, kulture i identiteta Bele Crkve. Prostor u kome se nalazimo ne oslikava samo prošlost grada, već govori i o pojedincima koji su zadužili svojim nesebičnim radom sve naredne generacije. U smisleno adaptiranom prostoru, izloženi predmeti su bliži oku posetioca, ali bezbedni od njegovih ruku. Predmeti su postavljeni u adekvatan istorijski kontekst, koji prate tumačenja na srpskom i engleskom jeziku. Tako muzej postaje sedište fokusa posetioca grada, turiste, ali i baza za učenje i spoznaju grada u kome živimo“ – rekao je direktor Narodne biblioteka i Muzeja u Beloj Crkvi Igor Vokoun.

Muzej u Beloj Crkvi je najstarija muzejska institucija na prostoru današnje Vojvodine. Osnovan 1877. godine, muzej je u proteklih 145 godina doživeo brojne transformacije: od lokalne zavičajne zbirke koja se nalazila u zgradi Magistrata, preko zavičajnog muzeja lokalnog karaktera, do savremene muzejske institucije, smeštene u rekonstruisanom objektu, sa zbirkama koje svodoče o istorijskim okvirma razvoja Banata, Austrougarske, Jugoslavije i Srbije.

„Nova stalna postavka predstavlja krunu rada na rekonstrukciji i adaptaciji objekta muzeja, koja je otpočela davne 2008. godine, zamenom dela krova, a privedena kraju radovima u prostoru stalne postavke 2021. i 2022. godine. Tokom proteklih 15 godina, adaptirani su muzejski depoi, uređena biblioteka, oformljen grafički atelje, rekonstruisana dvorišna fasada, i još mnogo toga. Tokom radova na rekonstrukciji zgrade, trudili smo se da uvek budemo otvoreni za posetioce, našu dragu publiku, a otvaranjem izmenjene stalne postavke, ponovo vas pozivamo da posetite muzej i upoznate se sa predmetima koje smo izložili“ – istakao je Vokoun.

Takođe, pažnju stručne javnosti zavredele su izložbe koje su priređivali u toku prošle godine, među kojima se posebno izdvojila izložba „Bela mati“, posvećena stogodišnjici dolaska ruskih emigranata u ovu južnobanatsku varošicu.

Muzej u Beloj Crkvi postao je jedna od reprezentativnih muzejskih kuća u Vojvodini, jedan od simbola Bele Crkve, pozicioniran na kulturnoj mapi Srbije. Vrata Muzeja su otvorena za sve posetioce, kako za Belocrkvane, tako i za goste Bela Crkve i turiste koji će tokom leta boraviti u našoj varoši.

admin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Next Post

Muzej u Beloj Crkvi bogatiji za zvučnu video instalaciju Anice Vučetić

Čet jun 22 , 2023
Likovna zbirka Muzeja u Beloj Crkvi od 2020. godine bogatija je za rad beogradske umetnice Anice Vučetić pod nazivom „Na osami“.

Možda Vam se svidi i